اواخر تیرماه امسال خبری منتشر شد که در آن خبر از کاهش میزان مشارکت در اینستاگرام میداد. حسابهای بیزینس پستی را منتشر میکردند اما بازخوردی را که در ماههای پیشین از این شبکه اجتماعی میگرفتند، دریافت نمیکردند.
این خبر حاکی از آن داشت که نرخ مشارکت در حسابهای کاربری برندها از ۱٫۵۴ تا ۰٫۸ درصد در فاصله زمانی اواخر فروردین تا اوائل تیر کاهش داشتهاست. این یعنی ۱٫۴ میلیون پست دیده نشده و پروفایل بیش از سه هزار برند تنها در ابتدای سال تحت تاثیر قرار گرفتهاست.
نرخ مشارکت در این تحقیقات بر مبنای تعداد فالوئرهای یک کمپانی در زمان انتشار یک پست در اینستاگرام اندازهگیری شدهاست و در مجموع ۱۸ درصد از میانگین میزان مشارکتها – که بیشتر هم مربوط به پسندیدن پستها میشود- از ابتدای سال کاهش داشتهاست.
به غیر از کسب و کارها، اینفلوئنسرهای اینستاگرام هم بودهاند که متوجه کاهش میزان مشارکت صفحه شان شدهاند. به عبارت دقیق تر نرخ مشارکت ۱۵۰ اینفلوئنسر در حوزه مد و فشن از ۴٫۳ درصد به ۲٫۴ درصد کاهش یافتهاست.
نظریات، حدسها و تحلیلهای زیادی پیرامون این اتفاق وجود دارد. بسیاری بر این باورند که کاهش میزان مشارکت در اینستاگرام به دلیل تغییراتی است که این پلتفرم در الگوریتم خود ایجاد کرده. بازاریابان اینترنتی و کارشناسان دیجیتال مارکتینگ از این مساله میترسند که اینستاگرام به نمونه ای شبیه به فیس بوک، شرکت خواهر خود تبدیل شود و برندها برای اینکه با مشتری و مخاطب خود در ارتباط بمانند، به جای انتشار پستهای ساده، مجبور شوند تبلیغات بخرند تا دیده شوند.
عده دیگری هم معتقدند که اینستاگرام به عمد هشتگها را پنهان یا حسابها را بدون اینکه به صاحب حساب اطلاع دهد، مسدود کردهاست. اینتساگرام البته همه این ادعاها و حدسها را رد کرده اما گزارشها و بررسیها خبر از کاهش مشارکتها میدهد و کسب و کارها را نگران کردهاست. درحقیقت این کاهش نرخ به گونه ای حساب شده و به شکل ظریفی اتفاق افتاده. بخش اعظمی از سال، میزان مشارکتها خوب است اما نمیتوانیم به طور دقیق علت کاهش مشارکت در باقی زمانهای سال را تشخیص دهیم.
کاهش میزان مشارکت در اینستاگرام
به هر حال میزان پایین مشارکتها در اینستاگرام موجب ایجاد یک چرخه ناقص میشود چون کاربران-مشتریان کمتر موفق به دیدن پستهای یک شرکت یا برند میشوند.
عده دیگری هم هستند که معتقدند این اتفاقات ربطی به الگوریتم اینستاگرام ندارد و مشارکتها به دلیل محبوبیت و رقابتی بودن این شبکه اجتماعی پایین آمدهاست. این پلتفرم اگرچه به شدت در میان افراد زیر سی سال محبوب است اما شرکتها میتوانند ترفندهایی به کار ببرند که افراد بالای سی سال را هم به شبکه ارتباطی خود جذب کنند. از سوی دیگر کسب و کارهای خرد و کلان به سرعت در این شبکه رشد میکند و طبیعی است که یک کسب و کار بیشتر و دیگری کمتر دیده شود.
درواقع این عده میگویند که ازآنجاکه پستهای کسب و کارها برای جلب توجه افراد محدودی منتشر میشود، میزان مشارکت کلی به هر حال کاهش مییابد. و از همه اینها مهم تر این است که افارد وقت مشخص و محدودی را در این شبکه اجتماعی میگذرانند که همه اینها به کاهش میزان مشارکت در اینستاگرام منجر میشود.
اما آیا راهی برای حل این موضوع وجود دارد؟ کارشناسان دیجیتال مارکتینگ گزینههایی برای اینکه ارتباط بین برند و مخاطب را در این پلتفرم نگاه دارند، ارائه میدهند. در ادامه به چند گزینه از این راه حلها اشاره میکنیم:
* پستهای ثابت تان را برای اینکه بیشتر دیده شود و مورد توجه قرار گیرد، در استوریها هم بگذارید. با این حال نرخ مشارکت و احتمال دیده شدن پست را افزایش میدهید.
* از تبلیغات برای بهتر دیده شدن صفحه کمک بگیرید.
* از پلتفرمهای مشابه برای معرفی صفحه تان در اینستاگرام کمک بگیرید. مثلا برای مشتریان ای میل بفرستید یا تبلیغ اینستا را در فیس بوک هم قرار دهید.
کاهش میزان مشارکت در اینستاگرام و زنگ خطر برای کسب و کارها
* به جای استوریهایی که طی ۲۴ ساعت حذف میشوند، از گزینههای هاي لایت اینستاگرام استفاده کنید که همیشگی است.
* از همه امکاناتی که اینستاگرام برایتان مهیا کرده استفاده کنید. ویدئوهای زنده، توضیحات زیر عکس، ۳۰ هشتگ مجاز و راه اندازی مسابقه و اهدای جوایز.
* کار مفید دیگر این است که روی محتوا و هشتگهایی تمرکز کنید که به مخاطبان اصلی یعنی مشتریان شما مربوط میشود. به جای اینکه روی جلب و جذب افراد بیشتر تمرکز کنید، روی گروهی متمرکز شوید که میدانید ماندگار یا مشتری میشوند.
* تلاش کنید مخاطبان اینستا را به سمت پلتفرمی هدایت کنید که شکنندگی کمتری دارد و احتمال تخریب و تغییر الگوریتمهای آن کمتر است. گروههای خصوصی گپ و گفت، لیستی از ای میل مشتریان و پنلهای گفتگو تعدادی از راهکارهای جایگزین هستند.
حرف آخر اینکه اگرچه طی ماههای گذشته شاهد کاهش میزان مشارکت در اینستاگرام بودهایم اما این شبکه اجتماعی همچنان پلتفرم هسته ای کسب و کارها به خصوص آنها که مستقیما به دنبال مشتریهای جوان هستند، به حساب میآید. بنابراین شاید بد نباشد تنظیمات حساب کاربری شرکت یا برندتان را برای اینکه شاهد نتایج بهتری باشید، تغییر دهید.